Yvette Schoenmakers

Welkom bij Studio Schoenmakers in Weesp. Als kunstenaar heb ik mij toegewijd aan linosnede, een vorm van hoogdrukkunst. Mijn eerste kennismaking met linosnede was vroeger op school: met een guts een plaatje uitsnijden in een matje linoleum, inrollen met inkt en afdrukken. Wie ooit een stempel heeft gemaakt uit een aardappel, kent de techniek. Eind 2019 herontdekte ik lino en liet dit mij niet meer los.  

In mijn werk probeer ik mijn liefde voor de Hollandse natuur uit te drukken. Lino snijden dwingt tot vertragen en omdenken. Alles wat je wegsnijdt, blijft onbedrukt. Het is altijd spannend om een eerste afdruk te maken en het beeld in spiegelbeeld te zien verschijnen. Een uitdaging is het langzaam opbouwen van een beeld door meerdere inktlagen over elkaar heen te drukken, van licht naar donker. De aantrekkingskracht van linosnede is voor mij de oude ambachtelijke techniek, het grafische, ruig langs de randjes, de verrassing. 

Ik presenteer en verkoop mijn prenten en handgedrukte kaarten op exposities, kunstmarkten en via mijn website. Daarnaast geef ik laagdrempelige workshops en cursussen voor iedereen die kennis wil maken met deze ambachtelijke techniek.

Yvette Schoenmakers

About Yvette Schoenmakers

Als kunstenaar heb ik mij toegewijd aan linosnede, een vorm van hoogdrukkunst. In een plaat linoleum snijd ik een afbeelding uit, vervolgens rol ik de plaat in met inkt en druk deze met een drukpers af op papier. In mijn werk probeer ik mijn liefde voor de Hollandse natuur en het buitenleven letterlijk met inkt uit te drukken. Linosnede vraagt om vertragen en omdenken. Een uitdaging is het langzaam opbouwen van een beeld uit meerdere drukgangen inkt, van licht naar donker, uitgesneden uit één plaat linoleum (reductietechniek). Daarbij werk ik deels volgens een plan en deels intuïtief. De aantrekkingskracht van linosnede is voor mij de oude ambachtelijke techniek, het grafische, ruig langs de randjes, de verrassing. Mijn handgedrukte prenten en kaarten zijn te bekijken en te koop op mijn website. Regelmatig exposeer ik mijn werk op verschillende locaties in Nederland. Daarnaast geef ik laagdrempelige workshops in Weesp voor iedereen die wil kennismaken met deze bijzondere ambachtelijke kunsttechniek! www.studioschoenmakers.nl instagram: @studioschoenmakers